Ceapa, prazul si usturoiul

Foarte apreciate pentru continutul in sulf cele trei legume au fost intrebuintate ca leacuri de catre bastinasii nord-americani, de romani si de egiptenii din Antichitate, care isi tratau astfel de la raceli, bronsite si dureri in gat pana la artrita si guta.

Multe din aceste remedii sunt valabile si astazi, iar tot mai multe cercetari arata rolul acestor plante in prevenirea cancerului si bolii arterelor coronare. Ceapa, prazul si usturoiul sunt plante din genul Allium, constituind o sursa importanta de compusi sulfurici.

Unul dintre acestia, alicina, este eliminat atunci cand leguma este taiata sau sfaramata, si este substanta care ii da aroma sa caracteristica. Alicina incurajeaza eliminarea colesterolului din organism. Desi contine mai putina alicina decat usturoiul, ceapa are o concentratie semnificativa de flavonoizi antioxidante, aspect care a reprezentat unul dintre subiectele de interes in studierea influentei lor potentiale in prevenirea cancerului si bolilor arterelor coronare. Probele culese in urma studiilor pe esantioane de populatii, dar si testele clinice au convins in prezent guvernele sa recunoasca efectul protector al cepei si usturoiului impotriva acestor boli.

Desi aceste legume au un continut scazut de calorii, ele sunt sarace in substante nutritive. Trebuie remarcat insa ca partile verzi ale cepei si usturoiului verde ofera cantitati mici de vitamine, minerale si fibre.

Prazul are o istorie de mai bine de patru mii de ani ca aliment si medicament. Un scriitor descria Egiptul antebiblic ca pe o tara unde “ceapa este adorata, iar prazul este un zeu.” Foarte bun in procesul de detoxifiere este benefic in bolile pieptului si ale vocii si pentru dureri in gat. Util pentru reducerea hipertensiunii arteriale si colesterolului, dar si pentru prevenirea aparitiei cancerului; bun in caz de guta si artrita.

Usturoiul era prima planta medicinala pe care doctorii din Roma antica o plantau intr-o tara noua, fiind de pe atunci unul dintre cele mai pretuite remedii naturiste. Daca suferiti de cistita sau de alte infectii urinare, zdrobiti un catel de usturoi si amestecati-l cu un pahar de iaurt natural; luati o doza in fiecare dimineata si seara.