Sfecla rosie - aliment si medicament

Descoperita in urma cu aproape patru milenii si consumata mai intai pentru frunze iar apoi venind randul radacinii sa faca furori - sfecla rosie are o serie de denumiri populare precum - napi rosii, rapa, sfecla de bors, tigle rosii, tulca.

Cunoscuta atat ca aliment dar si ca medicament, sfecla rosie a fost cultivata mai intai in Iran, Babilon, Asiria de unde caravanele plecau la drum lung catre Roma si Grecia antica.

In Grecia sfecla simboliza starea de conflict (in familie cand se certau sotii se agata o cununa impletita din frunze, la intrarea in casa) in timp ce la Roma ea era considerata o LEGUMA DE LUX care nu trebuie sa lipseasca de pe masa. Cea mai veche marturie scrisa dateaza din secolul al IV-lea d.Hr. si ii apartine medicului grec Dyphilos din Sipos, care afirma ca sucul de sfecla cruda are actiune benefica asupra organismului, energizandu-l si protejandu-l la fel ca si mierea, pe care o poate substitui cu succes.

Sfecla rosie face parte din familia legumelor radacinoase, contine glucide (in special zaharoza), protide, vitaminele: A, b1, B2, B3, B6, C, acid folic, biotina, oligoelemente, saruri minerale: potasiu, sodiu, calciu, magneziu, fier, cupru, zinc, mangan, iod, bor, crom, nichel, fluor, selenium, fibre (80% insolubile).

Sfecla rosie este utila in afectiuni bucale, afectiuni ale inimii, ficatului, rinichilor, afectiuni ale sanilor, tratamentul cancerului in toate formele, alcoolism, amigdalita, constipatie, convalescent, calculi biliari, guturai, insomnia, hipertensiune arteriala, osteoporoza, parodontoza, oboseala cronica, incetinirea procesului de imbatranire.

Se poate consuma rasa fin (in salate), coapta la cuptor, sub forma de suc din sfecla proaspata (simplu sau combinat cu suc de morcovi, de mar, de lamaie, de ridiche neagra, de usturoi, miere); de asemenea se mai poate obtine vin tonic din sfecla, cafea din sfecla rosie..

ADUGIRI ARTICOL (08.06.2014)

S-a demonstrat c? sfecla ro?ie este o surs? important? de vitamine, în special Vitamina C. Vitamina C este benefic? în combaterea r?celilor de sezon, ajutând la vindecare. De asemenea, consumul de alimente bogate în Vitamina C, a?a cum este sfecla ro?ie ne ajut? s? prevenim alte afec?iuni cum este scorbutul, care apare tocmai datorit? lipsei de vitamina c în corp.

Sfecla ro?ie are calorii mai pu?ine decât v-a?i a?tepta. Sfecla ro?ie nu îngra??. Chiar dac? este dulce, sfecla ro?ie are are pu?ine calorii - o can? (adic? 170 grame) con?ine numai 75 calorii.

 

Nu se ?tie exact care este motivul pentru care sfecla ro?ie este o surs? de energie - este posibil ca datorit? nivelului de nitra?i, ajut? la dilatarea arterelor ?i la transportarea corect? a oxigenului c?tre diverse p?r?i ale corpului, crescând nivelul energetic, fie datorit? cantit??ii mari de fier s? îmbun?t??easc? rezisten?a fizic? a organismului - oricare ar fi sursa, la începutul unei zile care se anun?? solicitant?, un suc de sfecl? ro?ie proasp?t stors este exact ceea ce avem nevoie.

 

Este bogat? în antioxidan?i, de aceea este recomandat? în curele de detoxifiere. Studiile au aratat c? aceast? legum? are capacitatea de a cur??a de toxine, bacterii ?i virusuri, organismul. De asemenea, pigmen?ii de colorare con?inu?i de sfecla au importante propriet??i antioxidante care ajut? la buna func?ionare a inimii, ficatului ?i rinichilor.

 

Trebuie s? se ?tie c? organismul î?i ia din sfecla ro?ie atât cât îi este necesar, excesul se elimin?, de aceea nu face?i excese de sfecl? ro?ie sau de suc în speran?a c? rezultatele se vor ar?ta mai rapid. Trebuie modera?ie ?i la consumul de remedii naturiste.

 

Medicii sus?in c? un consum prelungit de sfecl? rosie poate modifica u?or culoarea urinei, aceasta dobândind o nuan?? rosiatic?. Manifestarea este cunoscut? sub denumirea de beturie ?i nu semnaleaza o boal?. Mai trebuie s? ?ti?i c? un consum exagerat de sfecl? este contraindicat, deoarece poate cauza paralizia temporar? a corzilor vocale.