Frunzele de morcov

Odata cu sosirea primaverii tot mai mult verde ne inconjoara..verdele se spune ca este culoarea sperantei. Profitam de aceste zile si ne intoarcem spre tot ce rasare  verde in gradina sau in solar, sperand ca soarele sa ajute micile plantute sa se dezvolte armonios.

Avem pofta de urzici, de spanac, de salata verde. Cei mai indrazneti sau mai dornici sa experimenteze sunt atrasi si de alte “frunze verzi” cum sunt frunzele de ridichi de luna, coriandru, creson, rucola si de ce nu de frunzele de morcovi.

Buruiana rusinii, merlin, murcoi, caroti, nap galben, cinstea-femeilor – sunt doar cateva dintre denumirile populare ale morcovului. Adus la inceputuri din Afganistan, morcovul este o planta de la care se consuma preponderent radacina. Primii care au descoperit proprietatile uimitoare ale morcovului, inclusiv ale frunzelor si semintelor, au fost chinezii. Culoarea portocalie se datoreste olandezilor care, in secolul al XVII-lea, au transformat leguma pe atunci purpurie, pentru a obtine nuanta steagului national.

Atat radacina cat si frunzele, florile si semintele morcovului au valoare terapeutica.

 

Frunzele de morcov au rol detoxifiant pentru organism, de regenerare si cicatrizare. Decoctul din frunze proaspete poate fi folosit pentru gargarisme  pentru afte, stomatite sau pentru bai locale. Infuzia din frunze – doua lingurite de frunze maruntite la 250 ml apa clocotita, acoperite pentru 10 minute – este utila mai ales pentru afectiunile digestive sau extern la afectiunile pielii.Cataplasme cu frunze proaspete de morcovi , taiate marunt si pisate pana devin o pasta se folosesc in ulceratiile gambei, furuncule, abcese, impetigo.

Putin cunoscute ca aliment, frunzele de morcovi pot fi consumate sub forma simpla, prin adaugarea la salata verde sau la salta de varza. Taiate fin pot fi amestecate cu o legatura de frunze de patrunjel si dupa gust cu putina menta, zeama de lamiae si in sezon, cu rosii taiate marunt.

Un remediu puternic il constituie sucul de frunze proaspete care trebuie consumat in foarte scurt timp de la preparare. Frunzele de morcov pot constitui un amestestec potrivit impreuna cu patrunjelul, telina sau mararul in supe, ciorbe, alte feluri de mancare gatita, paste, etc.

Lasati-va purtati de inspiratie si gatiti cu placere frunzele de morcovi!

 

Surse: Ovidiu Bojor si Catrinel Perianu – “Sanatate prin seminte, legume si fructe”; Eugen Giurgiu – “17 plante pentru vindecare”