Legume baby

C?uta?i trufandalele, remediul perfect pentru intrarea în prim?var?

Majoritatea legumelor baby sunt legume în miniatur? complet coapte. Altele sunt legume culese înainte de a cre?te complet. Ele sunt la fel de hr?nitoare ca legumele de dimensiuni normale ?i cele mai multe ofer? un gust mai fraged ?i delicat.

Consumul de legume este  în cre?tere de la mijlocul anilor 1970. Activitatea de cercetare ?tiin?ific? a stabilit o leg?tur? strâns? între consumul ridicat de fructe ?i legume ?i prevenirea anumitor boli.

Un mod simplu de a clasifica legumele este pe baza por?iunii de plant?, care este utilizata pentru mâncare. Avem:

Legume cu bulbi: usturoi, ceap?, arpagic, , ceap? ?i praz.

Frunze de legume: cicoare, varz?, kale, spanac, diferite tipuri de salat? verde, urzic?, m?cri?, p?p?die, ceap? de tuns.

Legume inflorescente: anghinare, broccoli, conopid? ?i floare de broccoli.

Legume de la care se m?nânc? fructul: castravete, bame, m?sline ?i ardei.

R?d?cinoase: sfecl?, brusture, morcovi, patrunjel, nap, p?stârnac, ridichi.

Legume cu tulpin?: sparanghel, bambus, mangold, ?elin?, varz? crea?? ?i fenicul.

Toate legumele asigura anumite elemente nutritive în propor?ii care variaz? în func?ie de tipul de legum?. Cu toate acestea, ele au anumite caracteristici nutri?ionale:

Ofer? o gam? de vitamine ?i minerale, în special vitamina A sub form? de caroten, vitamina B6, vitamina C ?i acid folic, potasiu, fier, magneziu ?i calciu.

Au un con?inut ridicat de ap? (80-95% din compozi?ia lor total?).

Ofer? fibre solubile ?i insolubile.

Sunt s?race în gr?simi.

Ele sunt, în general, sc?zute în proteine.

Cele mai multe legume au un con?inut sc?zut de calorii, ?i din moment ce acestea sunt de origine vegetal?, ele nu con?in colesterol.

 

Pentru azi va recomandam urmatoarele retete:

Bruschette cu spanac

Ingrediente:

O pâine integral? feliat?

500g spanac

5 c??ei usturoi sau dou? leg?turi usturoi verde

Ulei m?sline

Preparare:

Introduce?i feliile de pâine la cuptor ?i stropi?i-le cu pu?in ulei de m?sline.

Ține?i-le în cuptor pân? se rumenesc ?i acoperi?i-le cu urm?torul amestec:

500g spanac se spal?, se scurg ?i se taie m?runt. Se pun la c?lit 5 c??ei de usturoi sau dou? leg?turi de usturoi proasp?t tocate foarte m?runt (nu l?sa?i usturoiul s? se pr?jeasc? deoarece cap?t? gust amar). Acoperi?i cu un capac ?i în?bu?i?i bine la foc mic. Spanacul trebuie s? r?mân? verde ?i s? i se simt? textura.

Folosi?i amestecul pentru a acoperi feliile de pâine. Pentru un gust mai savuros se poate ad?uga la final pu?in ulei de m?sline extra-virgin ?i câteva pic?turi de l?mâie.

 

 

Bruschette cu pesto de rucola

Ingrediente:

8 felii pâine, doi c??ei de usturoi, t?iat în jum?tate, ulei de m?sline, petru stropit pâinea, piper negru ,pudr? de chilli (op?ional)

Pentru pesto:

O caserol? rucola , o cea?c? coriandru, 8 nuci, f?râmi?ate ,2 c??ei usturoi, dou? linguri suc l?mâie, 4 linguri ulei m?sline extra-virgin, o cea?c? parmezan, sare

 

Preparare:

Pune?i toate ingredientele pentru pesto într-un procesor de alimente ?i mixa?i pentru a face un pesto fin. Am p?strat un pic de textura consistent? pentru pesto ca asta e modul în care ne place. Pune?i pâinea pe o foaie de copt, se stropesc cu ulei de masline si fierbeti-l pe mare timp de 4 minute. În acela?i timp, se înc?lze?te o tigaie si gatiti pancetta pentru aproximativ câteva secunde pe fiecare parte pentru a face crocanta. Odat? ce pâinea iese din cuptor, freca usturoi pe pâinea cald?. Imprastiati unele pesto pe pâine. Pune?i 2 felii de mozzarella ?i dou? buc??i de pancetta pe partea de sus.

Se presara niste fulgi de chili ?i bucura?i-v?!