Ștevie cu cartofi copți și ardei copți
Ingrediente:
Ștevie, ceapă, amidon, usturoi, muștar, sare, piper, smântână
Preparare:
Spălam bine ștevia, tocăm și călim o ceapă veche, tocăm ștevia.
Punem ștevia tocată și sare și dizolvăm o linguriță amidon în apă rece.
Adăugăm pe urmă usturoiul pisat, lăsăm sa dea un clocot punând cam cât iei în dinții unei furculițe de muștar normal, omogenizăm cu sare și piper.
Pentru doritori se pune și smântâna. Dar sosul în sine de la ștevie e acrișor, ușor picant de la muștar si se leagă cu amidonul.
Se servește cu cartofi copți și ardei copți.
Supă de spanac, măcriș și ștevie
Ingrediente:
250 g ștevie
500 g spanac
2 legături de ceapă verde
1 legătură leuștean
1 legătură pătrunjel
1/2 kg făină
100 g unt
1 bucată salată verde
500 g măcriș
2 linguri smântână
1 ou
sare
Preparare:
Spălați ștevia și spanacul în mai multe ape și apoi tăiați șuvițe late de 1 cm.
Puneți șuvițele de ștevie și spanac într-o tigaie în care ați încins 3/4 din cantitatea de unt. Când s-au călit, adăugați și salata care a fost spălată și tăiată.
Spălați măcrișul, îl lăsați în apa rece 20 de minute și apoi îl puneți într-o oală la fiert. Adăugați să fiarbă împreună cu măcrișul și ștevia, spanacul și salata.
În această oală, adăugați 2 linguri de condimente universale și putina sare. Prăjiți făina în restul de unt până prinde o culoare aurie. Apoi o luați de pe foc, omogenizați cu 2 linguri de supă și turnați amestecul în oală, amestecând bine pentru a nu face cocoloașe.
Lăsați să fiarbă toată supa aproximativ 45 de minute. Într-un castron, amestecați oul cu smântână și adăugați amestecul în oală, lăsând încă 5 minute pe foc. Adaugi leușteanul și pătrunjelul verde.
Supa este gata. O puteți servi atât rece, cât și caldă.
Rulouri de ștevie cu ciuperci
Ingrediente:
20-30 frunze de ștevie (mărime potrivită-mare)
2 cepe mari
200 g ciuperci fierte, tocate
5-7 căței de usturoi
1 linguriță boia de ardei dulce
1 linguriță sare
2 linguri ulei
50 g pesmet
Preparare:
Frunzele de ștevie se opăresc doar scufundându-le în apă clocotită și scoțându-le imediat. Cepele se toacă fin și se călesc 1-2 minute. Usturoiul se pisează.
Într-un castron, se pun ciupercile, ceapa călită, usturoiul pisat, boiaua, sarea, uleiul și pesmetul. Se amestecă bine.
Din compoziția rezultată se ia cu lingura și se așază pe capătul fiecărei frunze de ștevie. Apoi, frunza se rulează frumos.
Rulourile astfel obținute se așază într-o tavă care se dă la cuptor, încălzit dinainte, circa 10 minute, la foc mic.
Se servesc calde. Sunt delicioase.