Usturoi eco romanesc, 250g

Usturoi eco romanesc, 250g

Se pastreaza intr-un loc intunecat, racoros si bine aerisit, la 7-10 grade Celsius. Nu se pastreaza la frigider. Usturoi ecologic, certificat RO-ECO-OO7

Acest produs nu este disponibil momentan.

Usturoiul se cultiva pentru bulbi (usturoi uscat), tulpina falsa si frunzele verzi, care se consuma in stare proaspata sau se folosesc in arta culinara, in industria conservelor si farmaceutica datorita continutului in fitoncide.

Valoarea alimentara a bulbului de usturoi este data de continutul ridicat in elemente nutritive, procentul in substanta uscata fiind mai mare decat la ceapa. Bulbul uscat contine: 70-74% apa, 6-7% protide, 0.6% lipide; 20-22% glucide; 1.44% cenusa, precum si 4-19mg vitamina  C/100g substanta proaspata.

Produse livrate din depozit in lunile: Ianuarie, Februarie, Martie, Iulie, August, Septembrie, Octombrie, Noiembrie si Decembrie

Vindecare cu Mancare: Usturoi eco romanesc, 250g

♥ Actiunea hipotensiva a usturoiuli este o relitate bine fundamentata dpdv stiintific. Este totdeauna antihemoragic, micsorand si riscul de tromboza. Scade nivelul colesterolului din sange.

♥ I se atribuie si proprietati de prevenire a cancerului cailor digestive. Sunt atenuate colicile produse de dipepsiile de fermentatie. Se manifesta si in stimularea apetitului, ca si in tonifierea stomacului.

♥ Actiunea dezinfectanta, combinata cu cea expectoranta si calmanta a spasmelor musculaturii netede, face ca usturoiul sa fie recomandat in bronsite cronice, gripe si rinite. Se recomanda si in astm (inclusiv in crize), emfizem pulmonar si tuse convulsiva.

Retete: Usturoi eco romanesc, 250g

Retete cu usturoi

• Ovidiu Bojor recomanda urmatoarea reteta de preparare a mujdeiului: cateii de la o capatatna de usturoi (functie de marime), o lingura de sare, o  lingurita de zahar. Se freaca in piua si se adauga treptat 2 linguri de ulei comestibil si o lingura suc de lamaie.

 

• Supă cu usturoi copt

Ingrediente:

o căpățână de usturoi

1-2 linguri ulei măsline

sare grunjoasă și piper negru

2 linguri unt

1/2 ceapă galbenă marunțită

3 crenguțe de cimbru proaspăt

2 linguri oțet

o cană și jumătate de supă de legume

patrunjel proaspăt tocat pentru asezonare

 

Preparare:

Preîncălziți cuptorul la 176 de grade C. Puneți cațeii de usturoi nedecojiți într-o tavă cu ulei, sare și piper, apoi lasați-i la copt timp de o oră. Dupa ce se racesc, îndepartați cojile și puneți usturoiul deoparte.


Topiți untul într-o tigaie, sotați ceapa și cimbrul, apoi adăugați câte un praf de sare și piper, alături de un strop de oțet. Cu o lingură, amestecați totul foarte bine și puneți deasupra usturoiul copt, supa de legume și 3/4 cană apă. Dați focul mai mic și lăsați totul să fiarbă 20 de minute.

Lăsați la răcit și introduceți supa în blender, apoi încălziți-o înainte de servire. Presărați pătrunjelul și puteți să o serviți la masă!

 

• Paste aglio, olio şi peperoncini

Ingrediente:

250 gr spaghetti

4 căței usturoi

4-5 linguri ulei de măsline

1 ardei iute roșu sau 1 linguriță rasă de fulgi de chili

1 lingură pătrunjel verde tocat

sare și piper proaspăt măcinat

 

Preparare:

Fierbeți pastele al dente.

Cât timp fierb pastele, încălziți uleiul într-o tigaie și adăugați cățeii de usturoi tăiați în sferturi, pe lungime, sau rondele și ardeiul iute. Sotați ușor usturoiul, fără să-și schimbe culoarea, deoarece va da un gust amar pastelor dacă se prăjește în exces.

În uleiul aromat se adaugă pastele fierte, scurse de apă. Amestecați-le bine și serviți.

Pastele cu usturoi și ardei iute se servesc simple sau pudrate cu piper proaspăt măcinat și pătrunjel tocat.

Diversificare copii: Usturoi eco romanesc, 250g