Bame grecești
Ingrediente:
750 g bame, 125 g ulei, 2 cepe, 1/2 kg roșii, Oțet, Piper
1/2 linguriță făină, 1 ardei, 1/4 lămâie, Zahăr, Sare
Preparare:
Se aleg bame tinere, se taie codițele, se opăresc cu borș clocotit, sărat sau cu oțet îndoit în apă. Se scurg și se prăjesc în ulei. Se adaugă ardei gras, taiat subțire. Separat, se călește ceapa, se stinge cu apă, se trece prin sită și se pune peste bame. Tot separat se rumenesc roșiile, lasându-le să fiarbă în ulei și în zeama lor, apoi se strecoară și se toarnă peste bame. Se lasă să fiarbă descoperit, se potrivește de sare și dacă nu este destul de acră se adaugă zeama de lamâie. După ce se răcorește, se adaugă puțin ulei crud amestecat cu oțet după gust. Se servește imediat.
Salată arăbească de bame
Ingrediente: 500 de grame bame proaspete curățate de codite, 3 roșii mari, 1 ceapă de marime medie, 5-6 caței de usturoi, 3-4 linguri ulei de măsline,sare după gust, piper proaspăt măcinat după gust
Preparare:Se taie mărunt ceapa și usturoiul și se călesc în uleiul de măsline 4-5 minute.
Roșiile se oppresc, se decojesc și se taie mărunt. Se adaugă bamele la ceapă și se călesc încă 5 minute. Se adaugă roșiile tăiate mărunt și se fierb la foc mic până se înmoaie( cca 20 de minute). Se așează pe un platou și se servesc cu lipia arabească sau ca salată simplă.