Florile comestibile

La greci, romani, chinezi si japonezi consumul florilor este o practica ancestrala. La noi este un ingredient flosit de putin timp, dar care devine din ce in ce mai popular.

Trebuie spus inca de la inceput, cum ca nu se recomanda consumul de flori persoanelor alergice la polen.

Nu toate florile sunt comestibile. La fel ca ciupercile sau fructele anumitor arbori, unele flori sunt toxice si periculoase pentru sanatate. Recomandam prepararea si consumarea florilor care sunt recunoscute oficial ca fiind comestibile.

Printre soiurile comestibile amintim: bujorul, albastrelele, crinul, crizantema, ceapa, coriandrul,  floarea soarelui, laleaua, lavanda, galbeneaua, muscata, panseluta, papadia, roinita, sofranul, ciresul, liliacul, marul, trandafirul, socul, zmeurul, bostanul, ceapa, busuiocul, dovlecelul, mazarea, mararul, musetelul si altele.

Utilizam florile la prepararea garniturilor, a dulceturilor, a peltelei, a otetului a vinegretei sau pentru a garnisi anumite feluri de mancaruri, prajituri, tarte sau alte deserturi. Florile pot fi consumate in salate de fructe sau legume, pot fi folosite pentru a da aroma siropurilor, mierii, limonadei, sosurilor, untului sau le putem lasa la uscat pentru diferite ceaiuri si infuzii.

Nu se consuma florile recoltate de la plante tratate cu pesticide si nici cele cumparate din florarie.