|
Cartofi ecologici, micuti
Cartoful contine apa 74-75%, proteine 2%, hidrati de carbon intr 19-22%, lipide cca 0.15%, sodiu 445 mg%, calciu 13mg%, fosfor 60mg%, fier 0.9%, vitamina A, niacina, vitamina B6, C, acid patotenic, acid folic, magneziu, mangan, sulf, cupru, acid citric si malic.
Cartofii invechiti care au capatat o culoare verde si au inmugurit contin o toxina denumita solanina, care creaza stari neplacute, iar cantitatile mari pot fi chiar fatale.
Vindecare cu Mancare: Cartofi ecologici, micuti
♥ Benefici in caz de afectiuni ale vederii si pentru vederea nocturna.
♥ Benefici in caz de afectiuni digestive (sucul proaspat), oboseala cronica si anemie.
♥ Ceaiul din coaja de cartof - care contine o concentratie mare de potasiu- este foarte recomandat de medicina traditionala in caz de hipertensiune arteriala.
♥ Cataplasme cu tuberculi cruzi rasi, contra arsurilor si insolatiilor.
♥ Cataplasme cu cartofi fierti, ca maturativ in panaritiu si contuzii.
♥ Pudra din faina de cartofi, presarata pe piele, pentru atenuarea iritatiilor.
Retete: Cartofi ecologici, micuti
Prajitura de cartofi cu mere:
ingrediente: 500g cartofi sapunari, 4 mere, 2 oua, 50g unt, 5 linguri zahar brun, 150g faina, 1 lingurita scortisoara, 1 praf sare, 1 varf de cutint de bicarbonat, coaja rasa de la o lamaie, 1 varf de cutit anason.
mod de preparare: se dau cartofii pe razatoarea mica, se amesteca cu merele (rase), cu scortisoara, coaja de lamaie, anasonul si faina. Compozitia se pune intr-o forma de tort sau intr-o craticioara si se coace aproximativ o ora, la foc tare.
|
|