Spanacul lui Popeye

28 martie 2013

Introdus in Europa din Persia pe doua cai, prin arabi in Spania si prin cruciati, spanacul era la mare pret la arabi, care il considerau ,,printul legumelor” . A fost introdus in cultura inca din secolul al IV-lea. In prezent se cultiva in zonele temperate si chiar nordice. Se poate cultiva pana la 2000m altitudine. Noi suntem norocosi. Clima ne permite sa-l cultivam primavara dar si toamna.

A crescut frumos si la noi in solar domnul BABY SPANAC!

Un excelent remineralizant spanacul are proprietati laxative dar mai ales depurative (de activare a eliminarii toxinelor), foarte importante mai ales in cura de primavara. Prin continutul in saruri minerale, in arginina, lysina, protide si vitamine, spanacul este deosebit de util ca antianemic, pentru convalescenti si in hemoragii.

Spanacul actioneaza si ca un activator al secretiei pancreatice. Intr-o masura mai mica are si rol de tonic cardiac. Prin continutul bogat in saruri si vitamine, factori biotic si microelemente absolute necesare organismului, spanacul combate hipovitaminoza C, elimina toxinele, este usor hipotensiv, tonifica miocardul, stimuland activitatea inimii, stimuleaza secretiile gastrice, pancreatice si biliare si favorizeaza cresterea.

Datorita continutului in oxalate este contraindicate in artrite , litiaze oxalic, reumatism si guta.

Se poate consuma ca atare in salate, supe crema dar si ca suc si vin tonic.

(sursa: Ovidiu Bojor, Catrinel Perianu - "Sanatate prin seminte, legume si fructe")