Piure de pastarnac cu varza de Bruxelles
Ingrediente: 1,5kg de pastarnac curatat, 500g varza de Bruxelles gatita, 25g de unt, 200ml de lapte, 1 legatura de ceapa verde tocata
Mod de preparare:
1. Se toaca pastarnacul in bucati mari. Se fierbe timp de 15 minute sau pana cand devine foarte moale, apoi se scurge. Se fierbe si varza in aceeasi cratita pana se albeste.
2. Se zrobeste pastarnacul intr-un vas, impreuna cu untul si laptele, apoi se amesteca varza si ceapa verde. Se serveste cu inca o bucata de unt. Poate fi pus la rece cel mult o zi, sau congelat. Doar se dezgheata, se acopera apoi se reincalzeste, amestecand des, pana cand este foarte fierbinte.
Rösti cu pastarnac
Ingrediente: 500g de cartofi decojiti si rasi, 500g de pastarnac mic, decojit si ras, 1 ceapa mare rasa, 2 lingurite de cimbru tocat, 75 g de unt topit, plus extra pentru prajire
Mod de preparare:
1. Se încalzeste cuptorul la 160° C/gaz 4. Se pun cartofii rasi intr-un prosop de bucatarie si se storc pentru a indeparta excesul de lichid. Se pun intr-un vas impreuna cu pastarnacul, ceapa, cimbrul si untul topit. Se asezoneaza bine si se amesteca. Se imparte amestecul in 6 parti, carora li se dau forme de chiftele.
2. Se incalzeste putin unt intr-o tigaie nonaderenta pana cand face spuma, apoi se prajeste fiecare chiftea timp de 3-4 minute pe fiecare parte, pana cand devine rumena si crocanta (probabil va fi necesar sa le prajeşti in doua serii). Se pun pe o tava si se coc la cuptor timp de 8-10 minute sau pana cand sunt fragede atunci cand sunt impunse cu un cutit.