In noiembrie, din gradina legumelor fericite

Ei.. de mult n-am mai scris despre personajele din gradina fermecata.

Si iata-ne cu o luna inainte de finalul anului. Gradina e inca mult verde si plina de bunatati..dar zilele-i sunt numarate. Tot ce-i verde, imediat ce da inghetul, se retrage rapid si se va transforma in compost sau dupa caz, vom culege in primavara - cum ar fi spanacul, mazarea care a rasarit frumoasa foc, usturoiul, ceapa.

Toate cele drage : patlagina, salvie, tarhon, telina de frunze, mangold, frunze de morcovi, varza rosie, conopida, cicoare, frunze de brocoli vor disparea. Va sfatuim sa congelati daca simtiti nevoia!

In solar se dezvolta greu si in cantitati mici - ceapa verde, usturoi verde, loboda, stevie, creson..spanac.. le asteptam cu nerabdare si le respectam ritmul de crestere.

Multi clienti au comandat ceapa verde - e adevarat nu arata grozav - spre deosebire spre cei din piata nu-i dam cu uree cum am auzit in sat - ca macar atat sa-i dai. E firava cea din solar iar cea din camp este afectata de bruma.

Pentru ca omul e supus pacatului - colegilor care ambaleaza si pregatesc comenzile le mai scapa din pacate produse necorespunzatoare. Nu ezitati sa ne anuntati daca se intampla acest lucru in aceasta perioada dificila, cand incercam sa retragem la beci si in nisip toate radacinoasele - morcov, pastarnac, praz, patrunjel de radacina, sfecla rosie.

In alta ordine de idei  pregatim o noua livada din care vom culege roadele peste cativa ani dar mai bine mai tarziu, nu? Pomii fructiferi pe care ii detinem sunt departe de a ne satisface nevoile actuale. Astfel am hotarat sa sacrificam 5000mp din spatiul dedicat pana in prezent legumelor pentru o livada mixta.

Astfel, dupa ce ne pierdusem rabdarea asteptand minunatul utilaj - scarificatorul - cu rol important in afanarea solului si in cresterea permeabilitatii, am comandat pomii care trebuiau sa completeze livada (aveam deja 1600 mp). Am pichetat suprafata destinata livezii si acum ne rugam pentru vreme uscata in saptamana ce urmeaza pentru a reusi sa sapam peste 300 de gropi pentru - merii, perii, ciresii, caisii, prunii, piersicii, nectarinii si migdalii ce ne asteapta cuminti cu radacinile mocirlite.

Nu am fost deloc incurajati sa producem fructe in sistem ecologic; se pare ca nu exista fructe multe obtinute fara zeci si zeci de tratamente care mai de care mai chimizate .. si asta pentru ca pomii se imbolnavesc foarte repede si daunatorii sunt multi.

Pe principiul - pana nu incerc nu cred - merg inainte si vom ajuta acesti pui de pomi prin alte mijloace decat cele conventionale. Astfel printre pomi isi vor face loc condurasii, vetricea, pelinul, hreanul si usturoiul. Multe asa zis buruieni vor imbogati solul iar tulpiuna va fi unsa cu tot felul de plamadeli. Vom vedea in ce masura ne ajutam de zeama bordeleza admisa in agricultura ecologica, dar coada calului va ramane in continuare salvatoare.

Doamne ajuta si multa putere de munca pentru Domn Doirector care este foarte obosit dupa acest an greu!