Cartoful, numai bun de pus pe rana

Cartoful a strabatut un drum lung, de la butoniera regelui (doar floarea, sa nu exageram) pana la un consum de milioane de tone anual, de la furaj pentru animale pana la masa zilnica a, deopotriva, saracilor si bogatilor.

Toata lumea stie ca are continut ridicat de amidon, de aceea atunci cand il spalam trebuie sa actionam cu rapiditate, pentru a nu pierde atat de pretiosul amidon.

Neamu' lui? Carbohidratii :) despre asta as vrea sa fac unele clarificari, pentru ca multi fug de carbohidrati sau adopta diete sarace in carbohidrati, neacordand atentie ca sunt diete nesustinute de nutritionisti, ci numai de diversi "guru" (chiar, ati remarcat greutatea corporala unor astfel de "guru" ai dietelor comerciale?!)

Glucidele (carbohidratii, zaharurile) sunt principala sursa de energie pentru noi si ar trebui sa furnizeze 60-70% din caloriile noastre zilnice.

Glucidele simple sunt zaharuri rapide, pentru ca se descompun si trec repede in sange, ceea ce e si bine si rau. In cantitate mare in sange suprasolicita pancreasul, care secreta mai multa insulina si de aici, stim, diabet. In exces in organism sunt trasformate de ficat in grasimi. Acestea sunt: fructoza, glucoza, galactoza, lactoza, maltoza (zaharul, mierea, fructele, laptele).

Glucidele complexe sunt descompuse treptat in glucoza in tubul digestiv si trec lent in sange, dar pastreaza un nivel constant de glucoza de-a lungul mai multor ore, ceea ce le face atat de pretioase pentru organism. Acestea sunt: amidonurile si fibrele alimentare. Campion la amidon? Daaaaa! Cartoful! Iar fibrele alimentare se gasesc in cantitatea cea mai mare in cereale intregrale, leguminoase, fructe si legume.


Consumati cartofi chiar si zilnic. Incercati mai degraba sa ii preparati copti in coaja sau fierti in coaja, foarte bine spalati inainte.

 

Iar ca sugestii de retete, incercati o ciorba de cartofi cu chimen sau cartofi frantuzesti...vegani, adica cu branzica din caju sau migdale.

 

Atentie! Cartofii fierb in 25 de minute, nu exagerati.

Cartofii cruzi sunt buni numai de pus pe...rana, la propriu! :)

Macerati in otet felii subtiri de cartof timp de 1 saptamana, intr-un borcan ermetic inchis, la intuneric. Sunt un remediu excelent impotriva negilor. Asezati pe negi o bucatica de cartof din borcan, iar peste un plasture. Trebuie schimbat zilnic. Sigur, trebuie sa fie un loc unde sa se poata aseza si "pansa", desigur :) Pielea se va "mura", iar negul va cadea dupa aproximativ 2-3 saptamani, depinzand de marime.