Macrisul din gradina Legumelor Fericite

19.03.2016

 

In gradina Legumelor Fericite au rasarit din loc in loc urzicile, lucerna si stevia fara sa fie nevoie ca gradinarul sa le semene an de an. Parca ni le trimite Dumnezeu, sa ne ajute sa ne purificam trupurile si sa ne umple cu energie pura.

Printre aceste plante care rasar an de an primavara devreme se regaseste si macrisul.

Rumex acetosa este varietatea cel mai des intalnita la noi in Romania si pe care o avem si noi in solar dar si in gradina.

Desi este inrudit cu stevia, rubarba si hrisca, gustul acrisor al macrisului ne face sa credem ca are o prietenie foarte stransa cu lamaia. Acidul oxalic este responsabil de gustul acrisor, usor acidulat.

Desi gustul este o surpriza placuta, proprietatile sale tarapeutice  sunt o binecuvantare pentru trup. Contine vitamine precum vitamina A, B6, C. Dintre minerale sunt prezente cele de calciu, potasiu, fier si magneziu.

Continutul bogat in antioxidanti precum compusii polifenolici, antocianii si flavonoidele din frunzele de macris ajuta la mentinera unui sistem celular sanatos prin prevenirea mutatiilor celulare si astfel, au un rol deosebit in stoparea dezvoltarii de celule canceroase.  Antioxidantii au un spectru larg de beneficii pentru corpul uman insa cercetari facute de-alungul timpului, dovedesc eficienta acestora in prevenirea cancerului.

Macrisul are un continut ridicat de potasiu ; consumul a 128g macris proaspat asigura pana la 15% din doza zilnica de potasiu recomandata. Esential pentru organism, potasiul asigura transportul oxigenului la creier, impiedica formarea de chiarguri, alcalinizeaza sangele si regleaza tensiunea arteriala.

Macrisul este o sursa importanta de fier si proteine vegetale care au rol de crestere a nivelului de energie si grabeste vindecarea.  Previne oboseala si sporeste capacitatea de concentrare, previne anemia.

Este indicat in cure de primavara, pentru eliminarea din organism a “deseurilor” acumulate din cauza alimentatiei din sezonul rece. Este usor diuretic, laxativ, tonic si remineralizant. Incetineste procesul de imbatranire a organismului.

Nu se recomanda in caz de colici nefritice si litiaze oxalice. Se consuma in mod echilibrat, fara a exagera, datorita acidului oxalic.

Este un ingredient care poate sa schimbe gustul din farfurie, trezind la viata restul aromelor din farfurie, mai ales daca este folosit in combinatie cu alte ingrediente grase sau dulci.

Recunoscut si apreciat in multe tari este folosit in salate, in garnituri impreuna cu orez, linte sau cartofi, in sosuri si pesto, ca umplutura pentru peste sau pui, in ciorbe acrisoare.

Pentru reteta pe care noi o recomanda detalii gasiti aici