Pateu de linte si platou de vara cu rosii, castraveti, ardei, kale

La inceputul acestei colaborari mi-am propus sa iti ofer sfaturi practice despre cum sa iti imbunatatesti calitatea vietii.

 

Joi am tinut un seminar de nutritie sanatoasa pentru un public tanar, care face parte dintr-o agentie de publicitate.

 

Am vorbit despre subiecte de interes general, insa unul din ele a ramas cu mine si as vrea sa il impartasesc si cu tine.

De ce este important sa mancam mai multe legume zilnic?

 

Am facut o lista de top 6 motive, care mi s-au parut cele mai importante:

 

  1. Ajuta tranzitul intestinal ,optimizandu-l prin aportul de fibre. Cu cat mananci mai multe legume proaspete cu atat va fi mai usor sa ai un intestin care functioneaza sanatos.
  2. Hidrateaza. Legumele au continut mare de apa, ceea ce te ajuta sa te mentii hidratat pe timpul verii. Poti adauga o salata de frunze si legume macar la 2 din cele 3 mese principale.
  3. Ofera culoare in farfurie si cresc bucuria de a manca. De cate ori nu ai privit incantat la o salata plina de culoare sau la un fel de mancare vegetarian cu vinete, dovlecei, ardei galben, rosii si patrunjel? Incanta-ti simturile la fiecare masa si foloseste multe legume proaspete si gatite.
  4. Legumele, precum cele de la Legume Fericite, vin la pachet cu vitamine si minerale care sunt necesare pentru absorbtia optima a nutrientilor si pentru buna functionare a metabolismului celular.
  5. Aportul de antioxidanti te fereste de actiunea nociva a radicalilor liberi, ajutand celula sa se mentina sanatoasa si sa functioneze optim pentru un timp mai indelungat.
  6. Te ajuta sa iti pastrezi silueta. Incearca sa iti asiguri o jumatate din portia de mancare cu salate sau legume proaspete. De exemplu, o lipie, 2 linguri generoase de hummus si restul o salata colorata de sezon cu macris, rosii, castraveti, ardei. Asezonate cu lamaie, sare si 1 lingurita de ulei de masline.

 

Ce facem cand nu putem consuma legume proaspete?

 

Daca ai probleme intestinale, te balonezi si ai crampe dupa ce consumi legume si fructe proaspete, este posibil sa ai nevoie de un meniu special pentru un interval de timp limitat.

 

Poti tine un jurnal alimentar macar 7 zile, unde iti poti nota tot ce mananci ca sa ai oportunitatea sa observi ce alimente nu iti sunt benefice, si le poti exclude din alimentatie. Trebuie sa ai grija insa sa nu creezi dezechilibre prin excluderea unor categorii de alimente din mesele zilnice.

 

Daca ai nevoie de meniu special eu pot crea niste retete care sa te ajute sa te mentii sanatos in timp ce te vindeci.

 

Pentru asta as avea nevoie de:

 

  • diagnosticul sau de observatiile doctorului sau specialistului tau
  • un jurnalul de alimentatie de 7 zile
  • un set de analize cu niste indicatori specifici care sa ma ajute pe mine sa inteleg care este situatia interna a corpului tau.

 

Un lucru foarte important pe care l-am inteles prin practica de yoga si printr-o nutritie adecvata este ca bolile pot fi tratate cu instrumente non-invazive.

 

Daca boala a afectat corpul fizic sever, atunci simptomele pot fi mult ameliorate si boala tinuta sub control.

 

Reteta pe care ti-am pregatit-o astazi este simplu de facut si poate fi mancata la pranz, la o cina devreme sau ca gustare intre mese daca simtiti nevoia de gustare.

 

 

Platou de vara

 

  • Pateu de linte
  • Lipii facute in casa
  • Rosii
  • Castraveti
  • Ardei
  • Kale (pregatite cu sare, ulei de masline si zeama de lamaie)

 

Pateu de linte

  • 200g linte verde (pusa la hidratat 4-6 ore), fiarta si scursa
  • 2 linguri ulei de masline
  • 2 linguri tahini
  • 1 catel de usturoi
  • sucul de la ½ - 1 lamaie
  • cimbru
  • sare dupa gust

 

Adauga toate ingredientele in blender si blenduieste pana cand ajunge la consistenta unei paste. Nu adauga apa, se va transforma in supa :)

 

Taie legumele, aseaza-le cat mai frumos pe un platou si serveste-le alaturi de cei dragi!