Sfat de consum
Pentru a preveni flatulenta este important ca fasolea uscata sa se lase la inmuiat in apa, peste noapte si apoi se opareste de 3 ori la rand cu apa clocotita, de fiecare data aceasta zeama aruncandu-se. Apoi se poate fierbe. Este gata atunci cand furculita patrunde usor in boabe.
Ingredient gustos si satios folosit la prepararea ciorbelor de legume, iahniei de fasole, fasole batuta, in salate, garnituri etc.
Reteta
Fasole batuta cu radacinoase
Ingrediente: ½ kg fasole uscata alba, 1 ceapa, 3 catei de usturoi, 2 morcovi, 2 radacini de patrunjel, 1 telina mica, 1-2 radacini pastarnac, 1 lingura ulei, sare, cimbru uscat, verdeturi(marar, patrunjen, ceapa verde etc)
Mod de preparare: Fasolea se alege, se spala si se pune la inmuiat timp de 12 ore. Se scurge de apa in care a stat. Se opareste apoi de 3 ori la rand cu apa clocotita, de fiecare data aceasta zeama aruncandu-se. Apoi, se pune la fiert in cca 4 l apa impreuna cu 2 catei de usturoi, o lingurita de cimbru si 2 cepe crestate. In functie de soi, fierbe in 1-2 ore.
Morcovii, telina, pastarnacul si patrunjelul se adauga la fiert cu 30 minute inainte de a fi fiarta fasolea. Dupa ce fasolea este gata, se scurge si impreuna cu restul legumelor si un pic de zeama in care a fiert se tranforma in pasta cu ajutorul unui blender. Se condimenteaza cu sare, ulei de masline si verdeturi dupa gust si se serveste ca gustare cu diferite salate.
Nota suplimentara: zeama obtinuta in urma fierberii legumelor se poate pastra pentru prepararea unor supe sau ciorbe, cum aveti pofta, fiind foarte hranitoare.