Sfat de consum:
Morcovii ii putem folosi la o multime de preparate delicioase: spalati bine, in stare cruda, cu tot cu coaja, sunt minunati in sucuri sau salate. Un ingredient de baza folosit la prepararea de supe, ciorbe si tot felul de mancarui gustoase si piureuri. Este un ingredient folosit cu succes la prepararea de prajituri si budinci.
Retete cu morcovi
Supă de morcov și ghimbir
Ingrediente:
3 linguri ulei de măsline
1/2 ceapă, tăiata mărunt
1/4 cană ghimbir, proaspăt tocat
4 căni morcov, curățat și tăiat mărunt
3 căni supa de legume
1 1/2 căni suc de portocale
nucșoară măcinată
sare și pier, după gust
Preparare:
1. Într-un vas de dimensiuni mari, călește (timp de 3-5 minute) ceapa tăiată mărunt și ghimbirul, în uleiul de măsline.
2. Adaugă morcovul și supa de legume și lasă totul la fiert, pe foc mediu, 40 de minute sau până când morcovii s-au înmuiat.
3. Adaugă sucul de portocale și amesteca bine.
4. Cu ajutorul robotului de bucătărie sau al unui blender, pasează bine toate ingredientele, până când obții o supă cremă.
5. Înainte de a servi supa, adaugă-i nucșoară măcinată, sare și piper, după gust, și amestecă bine.
Budincă din morcov
Ingrediente:
10- 12 morcovi de mărime medie
3/4 cană fructe uscate (migdale, nuci de caju, stafide sau altele)
1/2 cană zahăr
2 căni lapte
1/2 linguriță pudră de cardamom
2 linguri de unt
Preparare:
Se spală morcovii foarte bine și se curăță înainte de a fi dați pe râzătoare. Se pune untul într-o tigaie, iar când acesta începe să se topească, se adaugă morcovii, care stau pe foc aproximativ 5 minute, amestecând foarte ușor din când in când. Se adaugă apoi zahărul și laptele peste morcovii făcuți jumătate și se mai lasă pe foc încă 15- 20 de minute. Pentru a decora budinca se presară fructele uscate care in prealabil au fost tocate. Se adaugă si pudra de cardamon. Se servește caldă.