Sfat de consum:
Morcovii ii putem folosi la o multime de preparate delicioase: spalati bine, in stare cruda, cu tot cu coaja, sunt minunati in sucuri sau salate. Un ingredient de baza folosit la prepararea de supe, ciorbe si tot felul de mancarui gustoase si piureuri. Este un ingredient folosit cu succes la prepararea de prajituri si budinci.
Supa de morcov si ghimbir
ingrediente: 3 linguri ulei de masline, 1/2 ceapa(taiata marunt), 1/4 cana ghimbir(proaspat tocat), 4 cani morcov(curatat si taiat marunt), 3 cani supa de legume, 1 1/2 cani suc de portocale, nucsoara macinata, sare și pier, după gust
mod de preparare: intr-un vas de dimensiuni mari, caleste (timp de 3-5 minute) ceapa taiata marunt si ghimbirul, in uleiul de masline. Adauga morcovul si supa de legume si lasa totul la fiert, pe foc mediu, 40 de minute sau pana cand morcovii s-au inmuiat. Adauga sucul de portocale si amesteca bine. Cu ajutorul robotului de bucatarie sau al unui blender, paseaza bine toate ingredientele, pana cand obtii o supa crema. Inainte de a servi supa, adauga-i nucsoara macinata, sare si piper, dupa gust, si amesteca bine.
Budinca din morcov
ingrediente: 10- 12 morcovi de marime medie, 3/4 cana fructe uscate (migdale, nuci de caju, stafide sau altele), 1/2 cana zahar, 2 cani lapte, 1/2 lingurița pudra de cardamom, 2 linguri de unt
mod de preparare: Se spala morcovii foarte bine și se curata inainte de a fi dati pe razatoare. Se pune untul intr-o tigaie, iar cand acesta incepe sa se topeasca, se adauga morcovii, care stau pe foc aproximativ 5 minute, amestecand foarte usor din cand in cand. Se adauga apoi zaharul si laptele peste morcovii facuti jumatate si se mai lasa pe foc inca 15- 20 de minute. Pentru a decora budinca se presara fructele uscate care in prealabil au fost tocate. Se adauga si pudra de cardamon. Se serveste calda.