Sfat de consum
• Tarhonul este alaturi de patrunjel, arpagic si hatmatuchi una din "ierburile fine" frantuzesti, un amestec clasic frantuzesc. Amestecul poate fi folosit proaspat sau uscat la omlete, oua jumari, supe crema, branza proaspata, branza taraneasca si unt.
• UNT cu TARHON. Spalati, uscati si tocati un manunchi de tarhon cu un cutit mare. Amestecati tarhonul cu un varf de sare si 150g unt. Acest sortiment de unt este bun la mancarurile de peste si poate fi tinut la frigider fara probleme. Aroma se pastreaza bine in grasimea untului.
• Nu lasati frunzele de tarhon in mancarea gatita prea mult timp pentru ca isi pierd aroma.
Retete cu tarhon
Chifteluțe cu brânză de capră și tarhon
Ingrediente:
3 50 g făină, cu un praf de copt
11⁄2 linguriță pudră de muștar
50 g unt
1 lingură tarhon, proaspăt tocat
2 00 g brânză de capră, mărunțită
2 ouă
6-8 linguri lapte
Pentru sos:
200 g cremă de brânză
boabe de piper zdrobite
2 linguri frunze de ceapă verde tocată
Preparare:
1. Încinge cuptorul la 6/ 200 °C. Amestecă faina și muștarul, apoi adaugă untul, frecând bine. Adaugă tarhonul și crema de brânză. Amestecă ouăle cu 6 linguri de lapte și toarnă peste compoziție. Amestecă cu un cuțit până se formează un aluat. Dacă e prea uscat, mai adaugă câteva linguri de lapte.
2. Întinde aluatul pe o suprafață presarată cu faină și decupează rondele de 4 cm diametru. Tapetează cu hartie pergament 2 tăvi de copt. Aranjeaza biscuiții in 2 cercuri, unul cu 11 bucăți, celălalt de 8 bucăți. Unge-i deasupra cu lapte și coace-i 12-15 min, până se rumenesc.
3. Pentru cremă, amestecă brânza, piperul și ceapă verde. Servește cu biscuiții.
Cartofi în sos de muștar și tarhon
Ingrediente:
1 kg cartofi roșii,
3 linguri muștar,
o linguriță rasă sare,
3-4 linguri ulei (măsline sau floarea soarelui),
1/2 linguriță piper negru măcinat,
o linguriță tarhon proaspăt sau uscat,
2-3 linguri zeamă de lamaie,
Preparare:
În primul rând se curăță cartofii de coajă, se taie în cuburi mari sau în felii groase și se pun la fiert în apa cu sare, la foc mic pentru a nu se sfărâma. Tocmai de aceea se și aleg cartofii roșii pentru că se păstrează mai bine intregi în timpul fierberii.
Scoateți feliile de cartofi cu o paletă și îi asezați într-un vas termorezistent uns cu ulei.
Într-n borcănel cu capac se pune muștarul, sarea, piperul, uleiul, zeama de lămâie și tarhonul plus vreo 100 ml apă, înfiletați capacul și agitați bine.
Se toarnă acest sos peste cartofii fierți și se da vasul la cuptor pentru 20-30 min, la foc mediu, până când cartofii încep să se rumenească si sa fie bine pătrunși.
Vor rezulta niște cartofi ușor crocanți la exterior și cremoși în interior, cu gust dulce acrișor și aroma de tarhon.