De la legume la om, episod1

Stim cu totii ca lumea naturii, e organizata dupa o ordine stricta, nimic nu este intamplator, iar coincidentele nu isi au locul in acest plan.

La fel se intampla si cu asemanarea dintre forma legumelor sau fructelor si forma organelor noastre interne. Nu este deloc o coincidenta aceasta asemanare, pentru ca aceste vegetale chiar au un rol foarte important in buna func?ionare a unui anumit organ. Sa trecem in revista cateva exemple binecunoscute, de sezon, pe care le stim prea bine, si sa incercam sa le identificam mesajele ascunse in forma sau culoarea lor, mesaje care desi la indemana, le trecem cu vederea de cele mai multe ori.

 

De pilda morcovii, care sunt recomandati pentru o vedere mai buna, spun medicii. Intr-adevar, aceasta leguma este o sursa importanta de betacaroten, un excelent antioxidant, care protejeaza vederea. Daca taiem rondele un morcov, vom observa ca arata exact ca ochiul uman. Morcovii pot fi consumati in salate sau în diverse sucuri, in combinatie cu alte fructe sau legume.

 

 

Rosiile ne ajuta sa ne pastram inima tanara si sanatoasa. Licopenul, substanta care da culoarea rosiei, este un bun antioxidant pentru organism si este de mare ajutor în bolile cardiovasculare, fiind dovedit faptul ca licopenul are capacitatea de a proteja impotriva unor forme de cancer, inclusiv cancerul pulmonar. Iar daca taiati o rosie, veti observa ca forma este asemanatoare inimii (cele patru camera, sunt si ele prezente).

 

 

 

Spre deosebire de alte fructe si legume al caror continut nutritiv se reduce atunci cand sunt tratate termic, in cazul rosiilor, in urma acestui proces, se pastreaza proprietatile lor antioxidante si are loc cresterea concentratiei de licopen  iar organismul il absoarbe mult mai bine.

 

 

 

Radacina de sfecla rosie, seamana si ea cu o inima umana, cu vene si artere ata?ate, iar sucul ei are o nuan?a frumoasa de purpuriu asemeni sangelui nostru. Sfecla si sucul de sfecla contin antioxidanti puternici care ne protejeaza impotriva bolilor de inima si regleaza tensiunea arteriala.

Ceapa, cea care ne face sa plangem atunci cand o curatam, arata ca celulele din corpul uman si are rolul de a curata toxinele din toate celulele corpului, iar lacrimile provocate de ceapa, spala straturile epiteliale ale ochilor.

Bulbul de ceapa este protejat de mai multe straturi suprapuse pentru a proteja partile interioare de obiectele exterioare. La fel de protector actioneaza si atunci cand ne protejeaza sistemul imunitar de agresiunile externe.

Ceapa poate fi consumata cruda, fiarta, prajita, uscata sau coapta. Aceasta este de obicei folosita pentru aroma sa in salate si se amesteca in diverse feluri de mancare.

Telina

Tijele de telina si multe alte plante asemanatoare cu acestea au un aspect identic cu cel al oaselor umane (pe sectiune transversala) si au proprietatea de a intari sistemul osos. Oasele si cartilajele sunt alcatuite in proportie de 15-30 % sodiu, iar telina este bogata in sodiu, cam in acelasi procent. Telina este o sursa grozava de siliciu, iar siliciul este parte a structurii moleculare ce da tarie oaselor.