Ce am aflat despre orezul salbatic

11.03.2016

Orezul salbatic este o planta anuala din familia gramineelor, un gen separat de cel al orezului. Desi creste in zone mlastinoase iar semintele sunt asemanatoare cu cele ale bobului de orez nu este inrudit cu acesta. Zizania aquatica - denumirea stiintifica a orezului salbatic, este o specie care creste in zonele umede ale Americii de Nord. Recoltata in trecut de catre indienii americani astazi a ajuns sa fie apreciata in toata lumea pentru semintele sale lungi, hranitoare, cu gust deosebit.

Este o sursa excelenta de proteine; acestea  au  o importanta particulara intr-o dieta, datorita celor opt aminoacizi esentiali pe care ii contine. Orezul salbatic este bogat si in carbohidrati complecsi, care sunt absorbiti mult mai incet, fiind convertiti in energie,  necesara pentru o buna functionare a organismului.  Carbohidratii complecsi ne furnizeaza cea mai mare parte din energie de care avem nevoie pe tot parcursul zilei si reprezinta un ingredient de nelipsit dintr-o dietea sanatoasa si echilibrata.

Contine fibre pentru mentinerea unui sistem digestiv sanatos si activ, vitamine si minerale importante precum: vitamin E, Vitamina B (B1, B2 si B3), fier, magneziu, potasiu, zinc si fosfor.

Crescut departe de agitatia si poluarea oraselor aglomerate si fara sa afecteze mediul inconjurator, este un aliment deosebit, sarac in calorii si care ne ajuta sa facem fata stresului de peste zi, inhiband pofta de mancare, accelerand arderea grasimilor si contribuind la scaderea glicemiei.

Orezul salbatic este un ingredient care poate fi servit ca fel principal sau ca garnitura, alaturi de preparate reci, calzi sau fierbinti, in amestec cu alte tipuri de orez,  cu carne sau legume. Il putem folosi la multe retete:  in supe, salate, pilafuri, umpluturi si tocanite.

Inainte de a fi preparat termic se spala si se pune la o cana de orez 3 cani de apa. In functie de metoda folosita poate sa dureze 30 pana la 50 minute sa fiarba.  In timpul fierberii este bine sa fie acoperit cu capacul iar din cand in cand se amesteca. Stim ca este gata atunci cand boabele sunt moi dar nu si lipicioase iar o parte din boabe s-au spart lasand la vedere miezul cremos din interior.

Am aflat ce-l face pe acest bob de orez sau samanta de zizanie sa fie mai deosebit decat alte tipuri de orez.

Am fost  insa curioasa sa-i simt gustul, asa ca am pregatit o garnitura de orez salbatic cu legume, pentru ca stiti cum este vorba aceea, daca nu incerci nu vei sti niciodata.

Pentru inspiratie noi am gatit iar reteta o gasiti aici.

 

Bibliografie:

http://encyclopedia2.thefreedictionary.com/Zizania+latifolia

http://archive.gramene.org/species/zizania/wildrice_nutrition.html

http://www.healthrecipes.com/wild_rice.htm

http://cawildrice.com/

http://nutritiondata.self.com/facts/cereal-grains-and-pasta/5752/2

http://www.reteteleluiradu.ro/2009/07/07/foarte-pe-scurt-despre-orez.html#sthash.NxdpzUe3.dpuf

http://www.csid.ro/diet-sport/dieta-si-nutritie/ce-trebuie-sa-stii-despre-carbohidratii-complecsi-4449498/

http://www.topfitness.ro/carbohidrati-complecsi/