Legume cu flori in cruce

“Cocorii pleaca, pleaca si berzele

Si-n orice curte, pe inserat,

Vezi gospodina, carandu-si verzele,

Pentru murat.”

Varza face parte din familia cruciferelor numite asa, foarte probabil pentru ca petalele florilor de varza sunt asezate in cruce. Din aceasta familie fac parte: varza alba, varza rosie, varza creata, varza de Bruxelles, varza de frunze, varza chinezeasca, conopida, broccoli, gulia.

Brassicaceele sau cruciferele sunt foarte apreciate pentru continutul in vitamina C si betacaroten.

Se spune despre varza ca este o leguma care valoreaza cat o farmacie. Sucul de varza contine vitamina U care contribuie la vindecarea ulcerului. Proprietatile terapeutice ale verzei sunt recunoscute inca din antichitate.

Hipocrate recomanda cardiacilor varza consumata dupa ce o fierbeau de doua ori in apa cu putina sare. Cato cel Batran recomanda varza in eruptii, rani, artrite si plagi supurante. A folosit-o cu success impotriva ciumei. Timp de sase secole, romanii au considerat-o si au intrebuintat-o pe post de panaceu universal.

Varza a fost folosita ca purgativ, era aplicata in cataplasme, ranile se pansau cu ea.

Medicul a doi imparati succesivi ai Germaniei, Maximilian al II-lea si Rudolf, olandezul Rempont Doden afirma in 1557 ca sucul de varza inmoaie pantecele balonate si favorizeaza scaunul. Ea curata si vindeca vechile ulcere. Sucul de varza amestecat cu miere, reprezinta un sirop care vindeca raguseala si tusea. Frunzele coapte sau fierte si aplicate pe ulcere varicoase supurante le modifica si le vindeca. Frunzele verzi batute bine si aplicate pe rani sau tumori le vindeca.

Data numai intr-un clocot, relaxeaza. Fiarta indelung strange, contracta. Varza este si diuretica. Aplicarea de frunze este recomandata si in guta.

Trebuie mentionat ca varza rosie este deosebit de eficienta in tuberculoza. Saramura de varza murata este recomandata pentru vindecarea cosurilor. Semintele de varza sunt vermifuge.

Varza murata este buna pentru prevenirea cancerului si intarirea sistemului imunitar. Este benefica in cazul problemelor digestive. Se recomanda sa se consume ca muraturi dar se poate si incalzi.

Guliile sunt benefice in tratarea anemiei, bolilor respiratorii si acneei. Bune pentru tratarea ulcerelor de stomac. Trebuie consumate crude, usor inabusite sau fierte in putina apa.

Mai popular in SUA decat in Europa, varza verde creata este bogata in substante fitochimice anticancerigene. Ca celelalte crucifere, frunzele de varza au un continut ridicat de indoli, care ajuta la prevenirea cancerului cauzat de hormone; dar si cancerului la san, la ovare, la prostate si testicule. Trebuie consumata inabusita.

Conopida se consuma de preferat cruda, usor inabusita sau fiarta in putina apa. Consumati si cateva dintre frunzele verzi din apropierea florii, pentru ca sunt bogate in betacaroten si acid folic.